pondělí 21. května 2018

NTEY Deathfest 2018 – den druhý


Počasí se umoudřilo, areál zámku v Horní Libchavě se zalil místo deště sluncem a přibylo nejen návštěvníků, ale i vystupujících kapel…takhle by se ve zkratce dal popsat druhý den slam / brutal / death / grind / gore akcičky NTEY Deathfest.

Začínalo se o tři hodinky dřív a mělo končit o hodinu déle…jestli to tak bylo, netuším, jelikož jsem na poslední partičku UNDYING LUST FOR CADAVEROUS MOLESTATION (německé taneční gore), která si s ohledem na komplikace s dopravou prohodila hrací čas s další německou gore partičkou MEATKNIFE, neměl dostatek sil.

Celkově mi přišel program druhého dne festu hudebně vyváženější, jelikož se střídala sláma, s klasickým death metalem, grindem i smrdutým gore…některé kapely chutnaly více některé méně, ovšem mizerný ohlas u fans neměla prakticky žádná. Hlukovou přehlídku otevřeli slovenští gore šílenci LYMPHATIC GORE DECOMPOSITION, na jejichž staroškolský brajgl jsem byl dost natěšenej a na rovinu uvádím, že i když přijeli bez basačky, byla to paráda jako hrom…navíc s třešničkou na dortu v podobě coverky od frantíků Disgorged Foetus (ta se mimochodem probrala loni opět k životu) v podání Haboše z Deep Throat a týpka, co dovalil s Fecalizer za mikrákama. Bohužel se dle všeho jednalo o poslední koncert týhle zajímavý sebranky.

Následující dvě kapely nabídly solidní porci grindcoru, ovšem každá po svém. Angláni BLACK SKIES BURN ředili svůj nátřesk špetkami deathu a hardcoru a polští FAM čistě jen smrtícím kovem, ale oktany měli jednoznačně vyšší. Obě kapelky už maj na kontě řadu nosičů, takže můžeš posoudit sám, za mě stravitelný sety, ze kterých mi ovšem dojmy přebily jednoznačně následující hudební vystoupení.

Technickou leč stále dosti brutální death metalovou řežbu v podání německých IN DEMISE jsem ochutnal pouze částečně a úplně mě minule SECTESY, jelikož nikdy není člověk schopnej dát všechny kapely a kór, když už jezdí na akci s rodinou. Ovšem ohlasy na SECTESY od všech, se kterýma jsem mluvil, byli vynikající…škoda, snad příště.

MINCING FURY A.G.C.O.Q.D. aka Miciny předvedly naprosto strhující show, kterou příznivci kapely očekávali. I když na tomhle festu hráli před třemi roky, letos to bylo přeci jen o maličko jiný, jelikož naskočili v plný sestavě, ve který vytřeli pódium pro následující kapelku naprosto do čista. S ohledem na fakt, že se na jejich set nepřišli podívat všichni, vydala se část kapely během vystoupení se svými nástroji i ven z haly před pivní stan. Jen dodávám, že se samo hrálo i z novýho alba, který vyšlo ve spolupráci NTEY records a  BLP. Prostě peklo, na který krásně navázali hororově maskovaní MEATKNIFE, kteří si během parádního setu vyhecovali u fans kolizí gore a brutálního deathu wall of death, která nebyla na programu druhého dne NTEY Deathfestu zdaleka jediná.

Následující trojice brutal death metalových smeček PIGHEAD, SCHIZOGEN a ABNORMAL INHUMANE mě nechala poněkud chladným, ovšem evidentně jsem byl se svými pocity v menšině, jelikož kolečko hrozičů pod pódiem se na tuhle Německo-ukrajinsko-řeckou plejádu brutálního smrtícího kovu točilo s neuvěřitelnou setrvačností.

Chladným mě ovšem nenechala nejen nabídka merche od NTEY Records, Maximed Records, dalších labelů a vystupujících hudebních skupin, ale i vystoupení prakticky akci pořádajících FLESHLESS, který doslova podtrhlo a vykřičníkem opatřilo vynikají atmosféru celýho festivalu. Set krom kvalitní hudební náplně, o který nemá smysl u týhle kapely psát, disponoval i perfektní choreografii, kdy nejmenší návštěvníci festu hrozili nad hostujícím kytaristou Hrnkem (můžeš znát z dnes již neexistující českolipský kapely Morbid Gigolos). S ohledem na post kapely proběhla upřímná děkovačka všem na festu spolupracujícím i všem fest podporujícím…kdybych psal recku na nějakou popovou ikonu, použil bych adjektivum KRÁSNÉ.   

Poměrně solidním překvapením pro mě (jako nepříliš znalého BDM scény) byli švýcarští CARNAL DECAY šperkující svůj brutální death metal nejen na akci tolik oblíbeným slamem, ale i hardcorem americkýho střihu vykukujícím z moderny jménem deathcore. Pokud neznáš, poslechni loňský full „You Owe You Pay“. Slovenští CRANIOTOMY už budou si mlátit jen slámu, pryč jsou doby „It Can't Be Eaten“…ovšem esem v rukávu jejich setu, kterej se zvukově malinko vymknul doposud bezchybný kontrole, byl samozřejmě basák Dan, kterej už na NTEY zaběsnil s Attack of Rage (ročník 2015) a letos předvedl obdobnou extrémní hru na svůj nástroj, která prostě k extrémním hudebním žánrům patří.

Druhý den festu zaběsnili víceméně všichni…jak vystupující spolky, tak fans doposud v rekordním počtu v historii festu. I když jsou tři dny na prostě moc, nedokázal jsem odolat ani programu následujícího dne, kde jsem měl svoje favority DEAD…navíc lakavý bylo samo i strávit další den daleko pryč od všedních starostí a navíc mezi přáteli.

Pár fotek časem zveřejnim na svejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat