čtvrtek 17. května 2018

NTEY Deathfest 2018 – den první


Letos již popáté sezval Vladimír Prokoš z děčínské death grindové kapely Fleshless směsici kapel v žánrech slam / brutal / death / grind / gore na svůj NTEY Deathfest, který se letos počtvrté odehrává během tří květnových dnů v areálu zámku v Horní Libchavě.

S ohledem na povinnosti všedních dnů, jako je chození do práce, jsem se letos dostal na akci až po druhé odehrané kapele, čímž mě minuli řečtí slammeři EMBRYECTOMY, kteří účastí na NTEY Deathfestu odstartovali svoje evropské Slamming Annihilation tour. A samozřejmě také techničtí death metalisti BLADE OF HORUS, kteří byli naopak spolu s Vulvodynií v rámci EU Tour 2018 na této akci mezi posledními zastávky společného tažení. Jelikož nejsem vášnivým příznivcem brutálního death metalu, kterého jsem poslech během prvního dne festu poměrně hodně, úplně mě nemrzí, že jsem uvedené kapely neviděl. Co mě však mrzí hodně, je to, že jsem s ohledem na pozdější příjezd přišel o hodinu nefalšované festivalové atmosféry, která byla na první den naprosto neuvěřitelná, stejně jako návštěvnost.

Při zahájení setu třetí kapely BEGGING FOR INCEST prezentující brutal death / slam mě velmi mile překvapil vskutku vydařený zvuk. „Indoor“ pojetí akce se opět ukázalo jako dobrá volba, protože počasí zpočátku příliš nepřálo, občas sprchlo, takže hala, ve které se hrálo, byla i přes dostatek venkovního krytého sezení u stánků s občerstvením příjemně zaplněná, což dozajisté uvítaly vystupující kapely, které se mě teda až do vystoupení energických amerických brutalistů WORMHOLE poněkud slévaly a to i přes fakt, že kupříkladu holandští KORPSE rozpoutali solidní peklo. Ostatně fanoušci se nechali strhnout mnou všemi viděnými spolky, často byli na pódiu jako doma a ani o stage diving nebyla nouze – ovšem vše v duchu nenarušuju/neomezuju jak hudebníky tak ostatní fans, což je na těhle akcích prostě vždycky fajn.

Uvedení WORMHOLE předvedli vskutku extrémní death metalovej gig, kterej mě konečně dneska čapnul za flígr a to jsem spíše zatíženej na starou death metalovou školu. Nemilosrdný rify dvou kytar, hrubý vokály a nemilosrdná bicí baterie…spolu se zvukem prostě lahůdka. Ostatně stejně jako následující velmi očekávaná VULVODYNIA, která předvedla, jak mlátěj slámu brutální death metalisti v Jihoafrický republice. Pětice hudebníků to doslova nakrájela nahrubo až se všem v hale i u stánků s občerstvením rovnaly kšilty.

Když už jsme po druhý u těch stánků s občerstvením, tak zde NTEY prodělal rozhodně posun vpřed, takže sis mohl dopřát vege i maso u profíků, jak seš zvyklejch z ostatních velkejch festivalů (v rámci extrémních žánrů samozřejmě). Poměr cena výkon super (alespoň z toho, co jsem stihl za první den ochutnat), stejně jako u pití (pivko opět hodnotit nemůžu, ovšem návštěvníci s pivním kelímkem v ruce vypadali spokojeně, takže asi OK). Další kladem/posunem v před, bylo zajištění nejen toiek, ale i raket.

Ale vraťme se k tomu hlavnímu…k muzice. MALIGNANT TUMOUR, taktéž velmi očekávaní, předvedli vysoce oktanovej gig, kterej leč se z hudebního programu mírně vymakal, nepostrádal nic z toho, co očekáváš od pořádnýho kytarovýho nářezu. Blíže přibližovat tvorbu MT by bylo nošením dříví do lesa, ovšem nakonec si neodpustím poznámku, že jejich předchozí tvorba, kterou oživili v posledních měsících v rámci OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2018 mi jen přeci jen bližší.

V závěru prvního festivalového dne příjemně překvapili mexičtí gore šílenci FECALIZER. Na živo se jednalo o mnohem stravitelnější porci poctivého gore nebojící se nabrat na obrátkách, než dostaneš z jejich četné diskografie, kterou kapela letos rozšířila o další počin „Fecal Inferno“. Set měl takovej náboj, že i po půlnoci rozhejbal většinu fanoušků, kteří si vyžádali i přídavek, kterých ostatně bylo dnes víc (od předchozích kapel).

Akci přijeli podpořit i další pořadatelé velkých akcí v rámci extrémních žánru – Obscene Extreme Fest a MetalGate Czech Death Fest, takže se nabízí otázka, kdy dá Vláďa dohromady tým „Slammerů“ na FEST CUP, jehož aktuální ročník probíhá už tuhle neděli v Praze.

No nezbývá než doufat, že se ještě vylepší počasí, už jen s ohledem na stanující fanoušky v areálu a tobě, pokud ještě nejseš rozhodnutej na akci vyrazit, rozhodně doporučit přijeď.


Pár fotek časem zveřejnim na svejch stránkách.

Grinch

Žádné komentáře:

Okomentovat